העידן החדש של ארגונים: השפעת הגלובליזציה על ארגונים ועל האנשים העובדים בהם

פקולטה/ביה"ס: 
לא פעיל בשנה זו
נקודות זכות: 
4
משך הקורס: 
סמס' א'
מספר קורס: 
0662312301
מרצה : 
ד"ר עתליה תובל
מנחה: 
ד"ר רוית תלמי
נושא הקורס: 
צדק חברתי וכלכלי
אזרחות
צעירים ומנהיגות
סוג פעילות חברתית: 
כתיבה ומידע
התמחות והתנסות
מיקום פעילות החברתית: 
קמפוס
תל-אביב
מרכז
תיאור הקורס: 

החיים היום מתנהלים בעולם גלובלי, מהיר, ודינמי, שבו הגבולות הגיאוגרפיים, המדיניים, הכלכליים והתרבותיים מיטשטשים והולכים. במקומם נוצרים מרחבים חדשים של זהויות, שייכות וערוצי תקשורת פיזיים ווירטואליים בעלי השפעה רבת עוצמה על פרטים, ארגוניים ומסגרות חברתיות מגוונות.

הגלובליזציה מטביעה את חותמה על כל מרחבי החיים: המרחב האישי, המשפחתי והקהילתי, המרחב האזרחי, הפוליטי, והציבורי, וכמובן על המרחב התעסוקתי. היא יוצרת ומאפשרת שינויים מרחיקי לכת ב DNA של ארגונים מסוגים שונים ומשנה את מערך היחסים בין הארגון לסביבתו. בעולם זה, האיומים, כמו גם ההזדמנויות רבים ורחוקים יותר, ומחייבים יכולות של גמישות והסתגלות כתנאי להישרדות ארגונית.

 

מטרת הסמינר לבחון איך תהליך הגלובליזציה משפיע בשלושה מעגלים: אנשים, ארגונים, וקהילות; ולחקור את השלכותיו על ערכים, זהויות, בחירות, החלטות, וסדרי עדיפויות במעגלים אלו.

הדיון בסמינר יתמקד בהיבטים של רווחת עובדים בעולם ללא גבולות – ניידות, מעברים, והסתגלות. זאת, תוך העמקת ההבנה במתחים המובנים בדרך לאפקטיביות ארגונית, ביניהם: לוקליזציה למול גלובליזציה, תחרות מול שיתוף פעולה, הומוגניות למול רב תרבותיות, בקרה ופיקוח למול השטחה ארגונית והעצמת עובדים, התמחות מול כלליות, רווחיות למול אחריות חברתית, ועוד.

תכנים ומבנה

הסמינר בנוי כסמינר משלב עשייה ולכן יורכב מ:

 10 שיעורים עיוניים הכוללים דיון.

 3 מפגשי הנחייה פרונטליים בכיתה

   פעילות בהיקף של 30 שעות.

בחלק העיוני, המהווה תשתית לחלק המעשי, נדון בשינויים ובמתחים אותם יוצרת הגלובליזציה למנהלים ולעובדים בארגונים, לפעילים ואנשי שינוי חברתי, לאזרחים, למהגרים ולאנשים הנמצאים בתקופות של רילוקיישין. אנו נבחן את השינויים מפרספקטיבה ביקורתית ובראי תפיסות וגישות שונות. ביניהן: הנאו –ליבראלית, הפונקציונליסטית, האקולוגית, והמוסדית. נדון במושג אזרחות גלובלית והשלכותיו על ארגונים ועל רווחת העובדים בהם תוך התייחסות לשלושה מוקדים: הפרט, הארגון, והקהילה.

במסגרת החלק המעשי נבחן את הצרכים של אוכלוסיות שונות הנמצאות בתהליכי שינוי (בדגש על רילוקיישין) בבואן להתמקם, באופן זמני, במקום חדש. במפגש עמן, נכיר את מכלול ההשפעות שיש למעבר הגיאוגרפי עליהן ועל משפחותיהם. נבחן את המענה שניתן במסגרת ארגונים שונים: ארגונים עסקיים, ציבוריים וארגוני החברה האזרחית. ונגבש, תוך כדי דיון ולמידה משותפת מסקנות והמלצות לארגונים השונים.

הניתוח בחלק זה יתבסס על הסוגיות הנדונות בקורס בשתי רמות ניתוח :

1. הרמה הארגונית- רמת המדיניות.

2. רמת הפרט: העובד ומשפחתו- ההשלכות על תהליכי עבודה, והצורך בהסתגלות אישית ובין אישית במארג הקריירה, ובציפיות ההדדיות אדם- ארגון.

העבודה המסכמת שתוגש בסוף הקורס (במתכונת של עבודה סמינריונית או רפרט) תתייחס הן להיבטים התאורטיים, והן להתנסות המעשית.

במסגרת הפעילות המעשית: הסטודנטים יצטרכו לגבש המלצות למעסיקים בארגונים גלובליים, לרשויות מקומיות ולמשרדי ממשלה. לאחר שיפגשו עם אנשים שעברו מדינה לצרכי עבודה/פיתוח קריירה בעבר או בהווה, בני משפחותיהם, הגורמים המלווים אותם לקראת המעבר ו/או במהלכו ועם הרשויות.

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>