תכן הנדסי בשיתוף מגדלור לאנשים עם לקויות ראייה
במסגרת הקורס תכן הנדסי בהנדסה ביורפואית צוותים של סטודנטים פיתחו פתרונות להפעלת מכשירים ביתיים לאנשים עם עיוורון. הסטודנטיות/ים יישמו את שיטות התכנון שלמדו, בהתמודדות עם אתגרי הנגשה של מכשירים ביתיים, לאנשים עם לקויות ראייה או עיוורון. הפרויקט נעשה בשיתוף עם מגדל אור - מרכז רב שירותי, העוסק בקידום אנשים עם לקויות ראייה או עיוורון.
הסטודנטים פעלו בצוותים, עם אנשים עם לקות ראייה או עיוורון, כדי לפתח ביחד פתרונות לבעיות בהן נתקלים העיוורים בחיי היום-יום ולאפשר להם לקיים חיים עצמאיים. תהליך הפיתוח החל בפגישות של הצוותים בבתי האנשים עם לקות הראייה להיכרות הדדית. הסטודנטים שמעו מפי שותפיהם על הקשיים שלהם בהתנהלות יום-יומית בבית, ראו את השותפים מתמודדים עם הבעיות, והגדירו את הבעיה שאותה בחרו לפתור.
בשלב הבא, גיבשו הסטודנטיות חלופות הנדסיות שונות לפתרון. בחירת החלופה המיטבית להמשך הפיתוח נעשתה ביחד עם השותפים עם לקות הראייה. לשם כך, הוזמנו כל השותפים לשיעור תכן הנדסי בפקולטה. המפגש בקמפוס אפשר התקדמות בתהליך והיה מרגש עבור האורחים ועבור המארחים.
בסיומו של הסמסטר הציגו הצוותים פתרונות ל-8 האתגרים שהוצבו בפניהם:
הנגשת מכונת כביסה, מייבש כביסה, מכשיר גריל, כיריים בטכנולוגיית אינדוקציה, פתרון למדידת נוזלים לצורך הכנת קוקטיילים, ופתרון למדידת טיפות לצורך צריכה עצמאית של תרופות או תוספי מזון. כל השותפים שלקחו חלק בפרויקט דיווחו שהסטודנטים פתחו מענה מתאים לצרכיהם שיאפשר להם לבשל, לאפות, לכבס, לקחת תוספי תזונה ולהכין קוקטיילים באופן עצמאי!
בסמסטר א' של הקורס תכננו הסטודנטים פתרונות לשיקום מטופלים בבית החולים השיקומי 'רעות' בתל אביב באופן דומה.
בין הפרויקטים שיצאו לפועל:
• תוכנה לעיבוד מידע המופץ למחלקות האשפוז בממשק המותאם לצרכי הצוות הסיעודי.
• מערכת להכנת מזון נוזלי לאנשים הסובלים מקשיי בליעה באופן מהיר ויעיל ביחס לפתרון המוצע קיום.
• פתרון לנשיאת בלון חמצן בכסא גלגלים באופן יציב ובטיחותי להתניידות המטופל.
צוות הקורס:
מרצים: פרופ' רן גלעד-בכרך וד"ר דני ברקו
מנחים: חיה בן יהודה וחנן הורביץ
בתמונה: פתרון להנגשת מכשיר גריל - תחימה והפרדה בין הכפתורים השטוחים והצמודים כך שהמשתמשת (הגברת אורלי שמואל) תצליח להבחין ביניהם ולדייק בלחיצה.