יום הבוחר: דמוקרטיה, אזרחות פעילה ואקטואליה

פקולטה/ביה"ס: 
לא פעיל בשנה זו
נקודות זכות: 
4
משך הקורס: 
סמס' ב'
מספר קורס: 
1883-1001-01
מרצה : 
פרופ' אמל ג'מאל
מנחה: 
עו"ד מתן רבינוביץ'
למי הקורס פתוח?: 
רפואה; מדעי הרוח (תוכניות נבחרות); קולנוע
נושא הקורס: 
דמוקרטיה
אזרחות
סוג פעילות חברתית: 
פעילות
יזמות חברתית
התמחות והתנסות
יום לימודים: 
א'
שעות הקורס: 
18:00-20:00
ימי פעילות חברתית: 
תאום גמיש
שעות הפעילות החברתית: 
גמיש
מיקום פעילות החברתית: 
תל-אביב
צפון
מרכז
דרום
תיאור הקורס: 

זהו קורס בדמוקרטיה מעשית. דמוקרטיה איננה מלת קסם על אף שאיננה רעיון אינטואיטיבי. דמוקרטיה מבוססת על רעיון פשוט: היא חייבת שהאזרחים יבצעו אותה באופן יומיומי, כדי שהיא תהיה מה שהיא אמורה להיות. בהתבסס על תפיסה זו, הקורס נועד להמחיש את הזיקה העמוקה בין דמוקרטיה למעורבות אזרחית, לאלה שמעוניינים לתרום לשימור ההוויה הדמוקרטית.

 

במישור התיאורטי, הקורס ימחיש שבספרות המקצועית דמוקרטיה מוצגת כתפיסה רעיונית ומערכת ארגונית המסדירה את אורחות החיים של קבוצות בני אדם השונים האחד מהשני ויש להם אינטרסים שונים ואף, פעמים רבות, מנוגדים. למרות מורכבותה, דמוקרטיה הצליחה להפוך לסוג המשטר הרצוי ביותר בקרב מרבית בני האדם והחתירה לדמוקרטיה מאפיינת את מרבית החברות האנושיות.

אחד המניעים המרכזיים לצמיחתה של הדמוקרטיה היא מידת המעורבות האזרחית והנכונות של האזרחים לקחת על עצמם חלק מנטל ניהול חייהם המשותפים. מעורבות אזרחית יש בה כדי לצמצם את התלות בשלטון ולהגביל את מידת מעורבותו בחיי האזרח הממוצע. מידת המעורבות האזרחית קשורה עמוקות להון החברתי, אשר משקף את מידת הקישוריות החברתית של האזרחים השונים והיכולת שלהם להמיר את הרשתות החברתיות שבהן הם מעורבים להנעה של תהליכים חברתיים. על אף שתהליך זה נמשך, מורכב ואבסטרקטי, אנחנו מבצעים אותו באופן יומיומי. כדי לשמור על הדמוקרטיה אנחנו לוקחים על עצמנו את החלק הארי של ההוויה הדמוקרטית. איכותה של הדמוקרטיה תלוי במחויבותנו כלפיה.

 

במישור המעשי, הסטודנטים המשתתפים בקורס יתנסו בפעילות חברתית בהיקף של 30 שעות, במסגרת ארגונים המקדמים את הדמוקרטיה, ו/או יתנסו במיזם או פרויקט חברתי. התנסות זו נועדה לשקף לנו את האופן שבו דמוקרטיה עובדת ולהתעמק בחשיבות מידת מעורבותנו ביצורה של הדמוקרטיה. כמו כן, היא תאפשר למתעניינים בדמוקרטיה לתרגם אותה לשפת המעשה. 

 

מבנה הקורס:
הקורס יחשוף את המשתתפים למאפייני ומרכיבי הדמוקרטיה במשך 8 מפגשים של הרצאות בכיתה. 2 מפגשים נוספים ישלבו בין הרצאות של פעילים חברתיים בתחום הדמוקרטיה לבין מפגשי הנחיה בנושא הפעילות המעשית. מפגשי הנחיה בנושא הפעילות המעשית ימשכו גם בשלושת המפגשים הנותרים. 

 

חובות הקורס והרכב הציון:
נוכחות והשתתפות פעילה במפגשים התיאורטיים – 10%.
השתתפות פעילה ומעמיקה במיזם או פרויקט חברתי בהיקף של 30 שעות – 40%
הגשת עבודה מסכמת המשלבת בין התיאוריה לבין ההתנסות המעשית – 50%.

סטטוס: 
הרשמה דרך הבידינג
אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>